martes, 4 de diciembre de 2012

Francesco Tonucci, Frato.









Francesco Tonucci va ser un pensador, psicopedagog i dibuixant italià. Aquest dibuix creat per ell mateix, és conegut com la fàbrica-escola de Tonucci. D'aquesta escola podem obtenir diverses idees de com és l'escola als ulls de Tonucci.


En la il·lustració podem observar com abans d'entrar a l'escola-fàbrica (concretament, dins de l'escola obligatòria) , el grup de nens és molt variat i divers. Tots són diferents de tots. Com a materials de la fàbrica s'utilitza la cistella amb el nom de metodologia. Es pot veure com a través del tub surten el que són considerats com desfets: classes diferencials i especials, retards, treball de menors, drogues, bar, ignorància. A més, dóna a entendre que durant el procés (dins de la fàbrica) es prohibeix l'entrada o accés al "personal aliè": pares, periòdics, treball, política, sexe, cultura popular. Finalment, a la sortida es pot llegir un cartell que diu "Set bons ciutadans, la societat us espera!". Els nens que ara surten de la fàbrica són idèntics, ja res els diferencia. Sobre ells, un altre cartell assegura: carrera, benestar,cultura, dignitat i poder.

Tonucci parlava de què els nens han de poder prendre el carrer; han de poder anar de l'escola a casa i de casa a l'escola sense cap perill. Han de poder jugar al carrer sense haver d'estar alerta per si ve un cotxe. 


Hem d'incentivar la curiositat en el nen, cal escoltar al nen/a i preparar-lo per a la vida en societat... són algunes de les idees de Tonucci. 

Dóna molta importància al paper de l'educador/a, som una referència molt gran per a ells i elles, ja que alguns/es passen més temps amb el o la mestre/a que amb els seus pares.

L'escola ha d'estar ajustada a les necessitats del nen/a.

No hay comentarios:

Publicar un comentario